بر زحمات فعالان سینمایی ارج گذاشته نمیشود
عماد عقلی، فیلمساز و مدیر اولین موسسه فرهنگی، هنری سینمایی تولید فیلم در یزد اظهار داشت: بر زحمات فعالان سینمایی ارج گذاشته نمیشود.
عماد عقلی فیلمساز یزدی، یکی از اولین دفترهای سینمایی یزد را تأسیس کرده است که هنوز نیز به کار خود ادامه میدهد. او که دانشآموخته رشته کامپیوتر است به دلیل علاقه و با سرمایه شخصی خود از سال ۷۶ تا بحال در زمینه تولید محصولات نمایشی در حال فعالیت بوده است. مشروح گفتگوی کمیته خبر و اطلاعرسانی جشنواره ملی فیلم کوتاه ساباط یزد را با عماد عقلی فیلمساز و مدیر اولین موسسه فرهنگی، هنری سینمایی تولید فیلم در یزد را در ادامه بخوانید:
برای شروع از تغییر و تحولاتی بگویید که در شیوه تولید آثار سینمایی در یزد شاهد بودهاید؟
زمانی که ما شروع به کار کردیم، کار سینما کاملاً از سر علاقه و احساس مسئولیت شخصی بود. به شدت ادعاها کمتر بود و به ندرت بحث دستمزد مطرح میشد به خصوص در کارهای کوتاه. من به خاطر دارم که با مختصر وسایل و کمترین توقع کارها انجام میشد.
چه شد که دغدغه ثبت یک دفتر سینمایی به ذهنتان رسید؟
فکر میکردم میتوانم کمک کنم و با تأمین تجهیزات و نظمی که در نظر داشتم به سینمای شهرم کمک کنم. قبل از ما دو شرکت وجود داشت. یکی شرکت آقای بقاییان بود و دیگری فردی بود که کارمند آموزش و پروش بود. آقای کوروغلی هم در آن دوره یک شرکت تعاونی در این زمینه داشت که پیشنهاد داد تا به من واگذار کند که طبق روال اداری آن موقع این امکان وجود نداشت. بنابراین طبق بخشنامهای که سال ۷۵ در خصوص ثبت مؤسسات فرهنگی هنری ابلاغ شده بود ما توانستیم یک مؤسسه سینمایی ثبت کنیم. طبق اساس نامه مصوب آن دوره ما میتوانستیم فیلم ۳۵ میلیمتری هم بسازیم و بنابراین حتی برای ساخت اثر سینمایی نیز دغدغه تهیهکننده نداشتیم و میتوانستیم با همین مجوزی که داریم دست به ساخت بزنیم. الان بیشتر از ۲۰ سال هست که در حال فعالیت مداوم هستیم.
چگونه فعالیت دفترتان را آغاز کردید؟
وام گرفتیم و تجهیزات روز آن موقع که در تهران هم با آنها کار میشد تهیه کردیم. در گذر این سالها تقریباً هرکسی که در حال فعالیت بوده به نوعی، در مقطعی با دفتر ما در ارتباط بوده و هر کمکی از دست ما بر آمده برایش انجام دادهایم.
شما شاهد تمام جشنوارههای فیلم برگزار شده در یزد بودهاید و فضای سینمای یزد را میشناسید، چه نوع جشنوارهای برای حال حاضر یزد مناسب است؟
من نگاهم بیشتر برمیگردد به روال تولید آثار. به نظرم جشنواره باید محلی برای تجلی فعالیتهای سینمایی باشد که در یزد انجام میگیرد. وقتی یک فیلم در یزد ساخته شود بسیاری از بخشها فعال میشوند. پتانسیل و ظرفیت بدنه سینما در یزد افزایش مییابد. جشنواره باید کمک کند تا مدام فعالیتهای مختلف در یزد صورت گیرد. یزد به ثبت جهانی رسیدهاست و این پتانسیل را دارد تا نگاه جهان را به خود جلب کند. یکی از بدیهای ما این است که به داشتههای خودمان در یزد ارزش نمیگذاریم. این عدم ارزشگذاری گاهی به غلط، تواضع معنا میشود که صحیح نیست. یکی از ریشههای عدم همدلی در بین فعالان سینمایی همین است که بر زحمات آنها ارج گذاشته نمیشود. محور جشنواره، فیلم کوتاه است و در حال حاضر اگر یک گروه کوچک بخواهد فیلم کوتاه تولید کند، روزانه ۲ تا ۳ میلیون تومان هزینه دارد. کار فردی که زیر بار این زحمات و تعهدات مالی میرود و یک اثر موفق تحویل میدهد، بسیار ارزشمند است.
کاستیهای جشنوارههای برگزار شده در یزد چه بودهاند؟
فیلمساز جوان امروز باید به یک زبان جهانی در حیطه سینما برسد؛ نباید مدام استانداردهای محدود را رعایت کند. مردم همیشه کار خوب میخواهند. مردم عادی را باید با جشنواره فیلم در شهرشان به انواع مختلف درگیر کرد و از ظرفیتهای فضای مجازی استفاده کرد. در حیطه مدیریت نیز باید تداوم وجود داشته باشد. یک پیشکسوت و یا یک هنرمند موفق لزوماً یک مدیر مناسب برای جشنواره نیست. مسئولان استان نیز دغدغههای زیادی دارند. یک تیم باید دائماً دغدغه جشنواره را داشته باشد و مطالبهگری کند. هر رویداد موفق برای شهر ما اعتماد به نفسی به همراه دارد؛ باید به اولین جشنواره ملی فیلم کوتاه ساباط یزد به عنوان یک رویداد مهم سینمایی در یزد، اهمیت زیادی قائل شد.
نظرات کاربران